Αυτοψία στον Τόπο του Εγκλήματος

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ύστερα από κάλεσμα του πολιτιστικού συλλόγου ‘ο Πλάτανος’ ,πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Αιολικό Βιομηχανικό Εργοστάσιο στη θέση “Αγριαχλαδιά” (μεταξύ Πετριών και Κόσκινων) με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων των Πετριών, συλλογικοτήτων της Ευβοιας (Ανοιχτής Συνέλευσης Κοσκίνων Εύβοιας, Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Αυτόνομη Συλλογικότητα Εύβοιας, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας) και ομάδων από άλλα μέρη που κινδυνεύουν να μετατραπούν και αυτά σε  Βιομηχανική Περιοχή Αιολικών Εργοστασίων ( Επιτροπή Αγώνα “Σκύρος SOS”, Πρωτοβουλία κατοίκων και φίλων της Σκύρου ενάντια στα αιολικά, Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου).

 

Είδαμε όλοι από κοντά το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον και στο τοπίο και την ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη καταστροφή που έχει συντελεστεί όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και σε όλη τη νότια Εύβοια καθώς όλες οι βουνοκορφές που βλέπει κανείς ολόγυρα έχουν αλωθεί από τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και τα συνοδά έργα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη θέση “’Άσπρη Πέτρα” βόρεια των Πετριών όπου σχεδιάζεται η κατασκευή νέου Αιολικού Βιομηχανικού Εργοστασίου με άλλες 19 ανεμογεννήτριες διάσπαρτες σε μια μεγάλη έκταση μιας περιοχής που δεν έχει υποστεί άλλη παρέμβαση.

 

Από όσους συμμετείχαμε στην συνάντηση και στην πολύ σημαντική συζήτηση που ακολούθησε στην πλατεία του χωριού, διατυπώθηκε η κοινή ανάγκη να ενωθούν άμεσα ολες οι τοπικές φωνές αντίστασης απέναντι στο έγκλημα που έχει συντελεστεί στη Εύβοια  και να εμποδιστεί κάθε επιπλέον επέμβαση. Ότι έχει απομείνει από την Εύβοια πρέπει να προστατευθεί!

 

Ομόφωνα προτείνουμε να γίνει μια συνάντηση συλλόγων και συλλογικοτήτων όλης της Εύβοιας το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 στο Αλιβέρι με σκοπό να δημιουργηθεί ένας κοινός αγώνας για να μην μπει ούτε μία επιπλέον ανεμογεννήτρια στο πολύπαθο νησί της Εύβοιας. Ο χώρος και η ώρα της συνάντησης θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες. Έως τότε θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των τοπικών συλλόγων για την ενημέρωση και συμμετοχή όλων μας.