Νημποριώτικα 2020: Φυσάει αέρας αλλαγής

Φέτος το καλοκαίρι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έφερε η πανδημία, στο Νημποριό Νότιας Εύβοιας φύσηξε νέος αέρας. Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στα “Nημποριώτικα”, μια αυγουστιάτικη εβδομάδα γεμάτη πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις. 

Τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να  εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Νημποριού μέσα από ζωηρά παιχνίδια και να παρακολουθήσουν μαθήματα ακροβατικών και παραδοσιακών χορών. Για τους μεγαλύτερους οργανώθηκαν Τουρνουά Βόλεϊ, τα παραδοσιακά Ταβλιώτικα, καθώς και νυχτερινές προβολές ταινιών στην παραλία. Οι δράσεις κορυφώθηκαν με τον συλλογικό καθαρισμό της παραλίας και του βυθού από μικρούς και μεγάλους. 

Με ανάλογη επιτυχία διεξήχθη και η ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου στις 9 Αυγούστου, όπου έγινε  ο απολογισμός του έργου, του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2019-2020, ενώ συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας. Το μεγαλύτερο μέρος της συνέλευσης αφιερώθηκε στο θέμα του έργου εγκατάστασης ανεμογεννητριών, όπου τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν ομόφωνα «ΟΧΙ». Ομόφωνα επίσης πάρθηκε η απόφαση να φυτευτούν αλμυρίκια κατά μήκος της παραλίας. Ακούστηκε πληθώρα τοποθετήσεων και φρέσκων ιδεών, μα πάνω απ’ όλα συνδιαμορφώσαμε μια κοινή γραμμή πλεύσης όσον αφορά την προστασία και τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος του Νημποριού.

Οι μικρές και μεγάλες απειλές που δέχεται ο τόπος μας στο όνομα της υποτιθέμενης ανάπτυξης, όχι μόνο δεν μας τρομάζουν, αλλά ενισχύουν τη συσπείρωσή  μας. Σε όσους ονειρεύονται να καταστρέψουν με ξενοδοχεία τις όμορφες παραλίες του Νημποριού και τα βουνά του με ανεμογεννήτριες εκμεταλλευόμενοι οικονομικά τον τόπο εξαφανίζοντας τα «κατσικοτόπια» του – όπως τα αποκαλούν ειρωνικά – λέμε ότι:

  • Αντί για πλαστικά σε θάλασσες και ακτές, αγωνιζόμαστε να παραδώσουμε στις νέες γενιές ένα καθαρό τόπο 
  • Αντί για σιδερένιες ταμπέλες, τοποθετούμε όμορφες, ξύλινες πινακίδες 
  • Αντί για τσιμεντένιες ομπρέλες στη παραλία, φυτεύουμε αλμυρίκια για φυσική σκιά
  • Αντί για ανεμογεννήτριες, επιλέγουμε ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά
  • Αντί για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στον αιγιαλό, επιλέγουμε ελεύθερες παρθένες ακτές για όλους 
  • Αντί για καταστροφικό ατέρμονο μαζικό τουρισμό επιλέγουμε βιώσιμη ανάπτυξη, που να συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τη  φέρουσα ικανότητα του Νημποριού  

Ο αγώνας μας για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του οικισμού μας συνεχίζεται και ενδυναμώνεται μέρα με τη μέρα. Μαχόμαστε ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και κάθε μορφής παρέμβασης που θα αλλάξει φυσιογνωμία του μέρους και δηλώνουμε πως δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το καταφέρουμε. 

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας μέχρι σήμερα και σας καλούμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε μαζί μας. Η αλλαγή στο Νημποριό μόλις ξεκίνησε!